Sayfalar

6 Temmuz 2011 Çarşamba

Bacak Arası Çalım Hakkında 10 Gerçek


1) Bacak-arası çalımlarının en güzel yanı bunu herkesin yapabilmesidir. Bunun için Kaka gibi 1.80 ve ince, Maradona gibi patlamaya hazır bir bücür veya Cristiano Ronaldo gibi şimşek hızında olmanız gerekmez.
2) Bacak-arası çalım, saha içinde oyuncular arasındaki kalite farkını kapatan unsurlardan biridir. Herhangi bir oyunda, herhangi bir seviyede, eğer sahanın en kötü oyuncusu en iyi oyuncusuna bacak-arası çalım atarsa rakibiyle dalga geçme hakkına sahiptir. Sahanın kralı kısa süreliğine de olsa “O” olur. En azından biri ona aynısını yapana kadar.
Hatırlanacak bacak-arası çalımlardan biri de görev adamı John O’Shea’nın yetenek-ustası Luis Figo’ya Manchester United’ın Real Madrid’e karşı oynadığı 2002/2003 UEFA Şampiyonlar Ligi Çeyrek Finalinde attığı çalımdır. O’Shea dalga geçmeye çalışmadığını söylüyor: “Onu geçebilmek için en iyi yol buydu. Ama Figo bundan pek hoşnut kalmadı.”
3) Fransızlar ona ‘ufak köprü’, İtalyanlar ‘tünel’ ve Hollandalılar ise Sürinamca argo olarak kullanılan ‘panna’ diyorlar. Bu hareket kendi adınının verildiği bir sokak oyununa da ilham kaynağı olmuştur. 3 dakika içerisinde iki oyuncu birbirlerine bacak-arası çalım atamaya çalışırlar. Rakibine bu çalımı atıp topu kaybetmeyen ilk oyuncu oyunu kazanır. Bir orta saha efsanesi olan Edgar Davids bu çalımın Surinam’dan çıktığına inanıyor. Bir ‘tünel’ için topu kalecinin bacak arasından ağlara yollamak geçerli sayılmaktadır ancak İngiliz bacak-arası (nutmeg) veya Hollandalı ‘panna’ için oyuncu topu öbür tarafta da kontrolünde tutmalıdır.
4) Almanlar ona beinschuss diyorlar. Tercümesi ise ‘bacak vuruşu’. Avusturya’da ise ona Almanların ‘gherkin’ (salatalık turşusu) kelimesinden türemiş olan gurkerl denir. Avusturyalı manavların fıçılardan salatalık turşularını almak için kullandıkları Çin usulü çubuklara benzer çubukları vardır. Eğer dikkatli olmazlarsa bu turşular çubukların arasından kayarlar. Tıpkı bir topun oyuncunun bacakları arasından kayıp gitmesi gibi. Yani Viyana’daki bir oyunda birinin “Gherkin!” (Salatalık turşusu) diye bağırdığını duyarsanız, onlar atıştırmak için sağlıklı bir yiyecek istemiyorlar.
5) George Best bu tekniği, Batı Almanya’nın Schalke’li forveti Klaus Fischer’in 1977′de ilk milli maçına çıktığında onu utandırmak için kullanmıştı. “Kuzey İrlanda maça başladı ve George Best anında bana bacak-arası çalım attı.” Diyor Fischer. “Ama o maçta Kuzey İrlanda’ya beş gol atarak bunu ona ödettik.”
6) 2001′de İngiltere’nin genç oyuncusu Gerrard, Liverpool’dan takım arkadaşı olan Dietmar Hamann’a bacak arası çalımı atarak takımının 5-1′lik galibiyetini kutladı. Gerard, bu işe ilk başladığında Paul Gascoigne ile karşılaşır ve itiraf eder: “Ona bacak-arası atmaya çalıştım. Onu geçemedim. Kafamın arkasına bir tokat attı ve bana adam gibi davranmamı söyledi.”
7) 2005 Şampiyonlar Ligi finalinde Gennaro Gattuso da bir bacak-arası çalımın üzerine kendini kaybeder. “Soyunma odasına hiddetle gitti, çünkü devrenin bitmesine az bir süre kala Andrea Pirlo’nun bacak-arası çalım attığını gördüm.”
8) 1920′de Eski Sovyetler Birliği tartışmalı bir bacak-arası çalıma sahne olur. Lavrenty Beria, KGB’ye patron ve Dinamo Moskova’ya başkan olmadan önce Gürcü takımı Dinamo Tiflis için oynamıştı. Efsane şudur ki, Spartak Moskova’nın kurucusu Nikolai Starostin, Beria’ya bir bacak-arası çalım atar. Bu olaydan 15 yıl sonra, Beria, KGB patronu olunca Starostin Siberya’daki işçi kampına yollanır.
9) Britanya’daki adının kaynağı 19. Yüzyıldaki alçaklık-kaplı baharat ticaretine dayanır. Küçük Hindistan cevizi (nutmeg) ağacının tohumlarından yağ ve baharat elde edilir. Malın değeri yükseldiğinde, bu ticaret komplolarla anılmaya ve ‘nutmegged’ terimi de kandırılma anlamında kullanılmaya başlandı. (İspanyollar ise bu terim için bir baharat olan tarçının karşılığı canela’yı kullanmaya devam ettiler.) Amerikalı yazar George Earlie “State Names, Flags, Seals, Songs, Birds, Flowers, and Other Symbols” (Ülke Adları, Bayraklar, Mühürler, Şarkılar, Çiçekler, ve Diğer Semboller) adlı kitabında şöyle diyor: “‘Nutmeg Ülkesi’ olarak bilinen yer Connecticut’dur çünkü oranın yerlileri becerikli ve açıkgözlü olarak ünlenmişlerdi. Tahtadan küçük hindistan cevizi (nutmeg) yabalıyorlar ve bunları satıyorlardı.
10) Öte yandan, bir Playstation hayranı Pro Evolution Soccer oyununu oynerken bacak-arası çalım atmakta ustalaştığı için o kadar övünüyordu ki bunun videosunun YouTube’a koydu. Artık arkadaşlarınızla dalga geçmek için bir saha kiralayıp oynamanız gerekmiyor, artık sanal dünyada da bunu yapabilirsiniz.
Champions Magazine, Oct/Nov 2008, Sheridan Bird’ün makalesi, 10 Facts about… Nutmegs
(29 Kasım 2008, Sporstudyosu.com)

Hiç yorum yok: