Sayfalar

6 Temmuz 2011 Çarşamba

Hat-Trick ve Efsaneleri


dixiedean
Evertonlu Forvet William Dixie Dean, 37 Hat-Trick ile Hat-Trick Kralı Ünvanını Elinde Bulunduruyor.
Kökleri 16. yüzyıla dayanan kriket oyunu olmasaydı, bir futbol maçında üç gol atan oyuncularla iki gol atanlar arasındaki tek fark sadece bir gol olacaktı. Oysa günümüzde üç gol atan oyuncu ‘Hat-trick’ yapma mertebesine ulaşıyor ve neredeyse dört gol sahibinden bile daha büyük bir iş başarmış gibi görülüyor. Ne de olsa dört gol atan kişiye özel bir isimlendirme yok; ama üç gol atan kişi hat-trick yapmış oluyor ve kendine has bir fiyakası bulunuyor.
Asıl soru, ‘hat-trick’ kavramının nereden çıktığı ve neden üç gol atana verildiği… Giriş cümlemde de söylediğim gibi hat-trick kavramı futbola kriketten geçiyor. Ancak aslında krikette de kullanılan bir terim değil bu. 1858 yılında İngiliz kriket oyuncusu HH Stephenson’ın bir maçta ardı ardına yaptığı üç defa atışın üçünde de vurucuyu geçerek ‘wicket’ yapmayı başarmasıyla başlayan serüven günümüze dek ulaşıyor. HH Stephenson’un başarının anısına toplanan bir miktar parayla Stephenson’a beyaz bir şapka alındığı rivayet edilir. Böylece Stephenson’un bu başarısı ‘hat-trick’ (şapka numarası) olarak tarihe geçer. Birkaç sene sonra futbolda da bu terim kullanılmaya başlanır ve eğer bir oyuncu peş peşe üç gol atarsa ve arada başka gol de yoksa, o oyuncunun hat-trick yaptığı kabul edilir.
Peki, hat-trick yapmak için sadece üç gol atmak yeterli midir? Bu sorunun cevabı günümüzde ‘evet’ olsa da gerçek uygulamasında bu başarıya ulaşmak o kadar da kolay değil. Gerçek hat-trick ancak oyuncunun peş peşe üç gol atarken bunlardan birini sol ayakla, diğerini sağ ayakla ve üçüncü golü de kafayla atması durumda oluşur. En azından bu kombinasyonun sırası önemli değil, yoksa futbolcular gol atarken ‘sıra sağ ayakta mıydı yoksa solda mıydı?’ diye düşünürken atacakları golden de olacaklardı.
Hat-trick yapma konusunda Dünya rekoru kariyerinde 37 defa hat-trick yapan Everton efsanesi Dixie Dean’de. Premier Lig’de geçtiğimiz yıllarda futbolu bırakan gol makinesi Alan Shearer’ın bile kariyerinde 11 hat-trick yaptığını düşünürsek Dean’in rekorunu daha iyi kavrayabiliriz.
Denis_Law
Bir Maçta İki Hat-Trick Yapan Dennis Law’un Bu Ünvanı Kayıtlara Geçmedi
Manchester United’ın efsanevi oyuncusu Dennis Law’ın bir hikayesi ile de yazıyı bitirelim. 1961 yılında Denis Law henüz 21 yaşındadır ve efsane olacağı Manchester Utd. takımının ezeli rakibi Manchester City takımının ümit vadeden genç forvetidir. FA Kupası 4. Tur maçında Luton Town’a 19. ve 34. dakikalar arasında 3 gol atar ve daha devrede hat-trick’e ulaşır. İkinci yarı başlar ve 20 dakika daha geçtiğinde Denis Law 2. hat-trick’ini yapmıştır! Denis Law 19. ve 65. dakikalar arasına iki hat-trick sığdırır. Bu unutulmaz anı daha da unutulmaz kılan ise aşırı yağan yağmur nedeniyle sahanın bir gölet haline gelmesi ve hakemin maçı iptal etmek zorunda kalmasıdır. Bu durumda da Law’ın gollerinin hiçbiri sayılmaz ve kaderin bir cilvesi, Luton tekrar maçını kazanır ve turu atlayan taraf olur. Futbol tarihinin en görkemli hat-trick’lerinden ikisi bu şekilde resmi kayıtlara geçmez. Ancak resmi olmasa da bu golleri Manchester Utd oyuncu komitesi gayri-resmi olarak almaz ve ileride Kırmızı Şeytanların efsanesi haline gelecek Denis Law’ı sezon sonunda ezeli rakiplerinden transfer ederler. Hat-trick, futbol sahasında bir futbolcunun gerçekleştirebileceği en büyük başarılardan biridir. Denis Law da bunu en iyi bilenlerin başında geliyor.
Four Four Two Haziran 2009 ‘un katkılarıyla.
(14 Temmuz 2009, Sporstudyosu.com)

Hiç yorum yok: